Dolly Verhoeven geeft op donderdag 24 november om 19.30 uur een lezing in MFC de Kinkel aan de Van Ambestraat 1 in Bemmel. Zij gaat op zoek naar het Gelderse gevoel en naar wat Betuwnaren verbindt of verdeelt.
Ontstaan van Gelre
Het is 15 mei 1648. In de Duitse stad Munster komen Spaanse en Nederlandse diplomaten bijeen om een vredesverdrag te sluiten: de Vrede van Munster. Na tachtig jaar oorlog wordt de Republiek der Verenigde Nederlanden eindelijk als zelfstandige staat erkend. Het is een plechtig moment. Voor Nederland wordt de eerste handtekening gezet namens de meest prominente stad van het meest prominente gewest. Door iemand uit Amsterdam? Nee. Uit Den Haag? Ook niet. Het is Barthold van Gent, namens Nijmegen vertegenwoordiger van Gelre, die deze eervolle taak krijgt. Hij houdt de Nederlandse tekst van het verdrag in zijn hand op het meesterwerk geschilderd door Gerard Terborch in 1648. Deze gebeurtenis laat zien hoe belangrijk men de geschiedenis van Gelderland ooit vond. Als eeuwenoud hertogdom was Gelre onbetwistbaar het meest vooraanstaand van alle Nederlandse gewesten.
Verhaal van Gelderland
Het verhaal van Gelderland is de moeite waard om te vertellen, ook vandaag nog. Het laat zien hoe de provincie waarin we nu leven door het verleden is gevormd. Het verbindt ons met voorbije generaties en met elkaar. Daarbij gaat het niet om navelstaren en niet om ophemelen, maar om het begrijpen van de wereld van vandaag. Tijdens de lezing gaat Dolly Verhoeven onder andere in op kwesties die Betuwnaren verbinden: de oude Kleefse enclave (Huissen) en de betekenis daarvan bij de latere samenvoeging op 1 juni 1816 binnen het huidige Gelderse gebied, de ontwikkelingen die historisch betekenis hebben voor het oostelijk deel van de Betuwe, de kastelen en de versterkte landhuizen en de ontwikkeling van de steden Arnhem en Nijmegen en het gebied daartussen.