Wat is het verband tussen dance en de Romeinen? Tussen house en het Forum Romanum? Tussen het Colosseum en hard style beats? Wie benieuwd is naar het antwoord op die vragen moet dit weekend een kijkje gaan nemen op de Berendonck in Wijchen, waar de tiende editie van het dancefestival Emporium plaatsvindt. Met dit keer het Romeinse Rijk als centraal thema.

De organisatoren gaan niet over één nacht ijs. Ze beloven de herbouw van imposante bouwwerken uit het keizerrijk, en honderd afbeeldingen van Romeinse kunstwerpen. Bezoekers worden aangemoedigd zich ‘Romeins’ te kleden. Godinnenjurken, borstplaten, lauwerkransen of bebloede messen zijn op bestelling verkrijgbaar. Hoewel het de vraag is of het Romeinse Rijk bij Emporium meer is dan decor, is het op z’n minst opmerkelijk dat een eigentijds dancefestival zo’n historisch thema als leidraad neemt.

Naast Emporium zijn er in de regio nog meer Romeinen actief. Het Kops Plateau is zaterdag en zondag het toneel van het vijfde Romeinenfestival. Op de plek waar zich ooit een groot Romeins legerkamp bevond, komen honderden vrijwilligers bijeen om te demonstreren hoe de Romeinen vochten, leefden, kookten en aten. Vergeleken met het Wijchense spektakel wordt de geschiedenis hier serieuzer behandeld. De Romeinse kostuums zijn met grote zorgvuldigheid nagemaakt, de Romeinse hapjes worden naar authentiek recept gebakken en er zijn korte lezingen over bijvoorbeeld ‘Romeinse tafelschikking’ en ‘Romeins drankgebruik’. Toch is ook op het Kops Plateau vermaak een rode draad. Ouders en kinderen kunnen er meedoen aan workshops en spelletjes of theatervoorstellingen bijwonen.

En daarmee zijn we er nog niet. Want Museum Het Valkhof brengt een grote tentoonstelling over oplichting, moord en diefstal bij de Romeinen. Serieuze onderwerpen als ze je persoonlijk treffen, maar als ze zich twee millennia geleden afspeelden toch vooral boeiend en vermakelijk.

En zo lijkt vermaak langzamerhand de hoofdschotel geworden op de Romeinse menukaart. Is dat erg? Wat mij betreft niet. Belangstelling voor het verleden begint nu eenmaal bij het opwekken van nieuwsgierigheid, bij het leggen van een lijntje tussen toen en nu. Dat kan via dans en muziek, via demonstraties en kinderactiviteiten, of via lezingen en tentoonstellingen. Nog beter: door al die zaken te combineren. Museum Het Valkhof heeft dat goed gezien en biedt bezoekers van Emporium een gratis museumticket aan. Een creatieve manier om een nieuwe, jonge doelgroep te werven. Me dunkt dat er voor de Romeinense geschiedenis in onze regio nog interessante combinaties mogelijk zijn.